Apple Watch 6 : Hoe betrouwbaar is de zuurstofsaturatiesensor ?

Auteur

Fair-Repair

Publicatiedatum

Schermherstelling nodig?

Bij Fair-Repair bieden we kwaliteitsvolle herstellingen tegen competitieve prijzen aan.

BlogNieuws
zuurstofsaturatiesensor app
De zuurstofsaturatie app van de nieuwste apple watch.

De Apple watch vernieuwd steeds met sensoren. Apple zorgt er zo voor dat zijn product dé go-to smartwatch te is. De Apple watch 6 vernieuwde met zijn saturatiemeter. Dit artikel zal de functie en de betrouwbaarheid ervan bespreken. De Apple watch 8 en ultra hebben dan weer een lichaamstemperatuursensor toegevoegd. Lees hier hoe betrouwbaar deze is.

Wat is zuurstofsaturatie ?

De meest vernieuwende feature van de Apple Watch series 6 is de zuurstofsaturatiesensor. Deze geeft de drager een idee van het gehalte van zuurstof in zijn bloed.  Dit gehalte wordt berekend aan de hand van de verhouding tussen het zuurstofverzadigde (en dus zuurstofdragend) hemoglobine ten opzichte van de totale hemoglobine (verzadigd en onverzadigd) in het bloed. Het menselijk lichaam regelt, via onder andere het ademhalingsstelsel, dat de zuurstofsaturatie in balans blijft. Zuurstofsaturatie wordt uitgedrukt in een percentage. Voor gezonde mensen is een waarde van 95-99% gemeten door een  zuurstofsaturatiesensor normaal op zeeniveau. Een waarde onder 90% wordt desaturatie of hypoxemie genoemd.

Hoe meet de zuurstofsaturatiesensor de saturatie?

Het meten van de bloed zuurstof saturatie is zeer moeilijk. De methodologie die normaal wordt gebruikt is zo vreemd dat ze bijna vals lijkt! Pulserende oximeters zenden infrarood en rood licht door je vingertippen. Het geoxygeneerd hemoglobine absorbeert meer infrarood licht, terwijl gedeoxygeneerd hemoglobine meer rood licht absorbeert.

De nieuwe zuurstofsaturatiesensor van de Apple watch 6 bestaat uit vier led-clusters en vier fotodioden. De sensor is geïntegreerd in de volledig vernieuwde achterkant van de kast en werkt samen met de Saturatie-app om het zuurstofgehalte in je bloed te meten.

Zuurstofsaturatiesensor achterkant

Het grote verschil met de Apple Watch is dus dat de levels op de pols worden gemeten. Het nadeel hiervan is echter dat in de pols het bloed echter niet zo dens(aantal bloedvaten) en dichtbij het oppervlak in vergelijking met de vingertop. Hierdoor kan de Apple watch dus niet met dezelfde accuratie de saturatie meten.

Is de meting van de zuurstofsaturatie meter geldig?

Apple zelf is zeer voorzichtig wanneer het op deze meter aankomt. Het zegt zelf dat het de gebruiker ‘meer inzicht in hun welzijn‘ moet geven. Op een dag zal het zeker accuraat genoeg worden maar de huidige versie zou dit nog niet zijn. Dit laat niet weg dat het een idee kan geven van uw huidige saturatie. Aangezien de horloge dit momenteel op de pols meet en dit via de reflectie van het rode en infrarode licht doet, kan het resultaat onder andere door het daglicht worden beïnvloed. Je zal er dus geen professionele sporters, zoals bijvoorbeeld wielrenners in de Tour de France, op zien rekenen als echt betrouwbare data.

Dit is iets wat Apple weet en dus zelf ook geen claims maakt over medische accuraatheid. Ondanks dit, waarschuwt Apple de gebruiker ook niet over mogelijke tekortkomingen van deze technologie!

Wat is de relatie tussen het corona virus en de zuurstofsaturatie?

De saturatie kan gedaald zijn bij een corona infectie maar in de meeste gevallen is de saturatie normaal. Een normale saturatie sluit een infectie met COVID-19 dus niet uit. Indien de saturatie gedaald is, dan is dat wel een aanwijzing om de patiënt naar spoed te sturen.

Herstelling nodig of verkoop je graag je oude toestel?

Wij bieden de goedkoopste herstellingen van Apple watches en iPhones aan in de Benelux! Contacteer ons dan zeker via onze mail.

Voor de verkoop van u toestel bieden wij een faire prijs aan, ook voor defecte toestellen! We kopen wel enkel apple watch series 3 en hoger over.