Welke iphones maken gebruik van een OLED scherm
OLED is één van de beste technieken voor een scherm. Sinds de iPhone X is Apple ook overgestapt naar deze scherm technologie. De goedkope modellen Xr en 11 maken wel nog steeds gebruik van een LCD scherm. Sinds de iPhone 12 gebruiken alle iphone schermen een OLED scherm. Ook smartphones van Samsung, Google en Oneplus maken gebruik van deze displays. Wat zijn nu de verschillende lagen van een OLED scherm

Waarvoor staat OLED?
OLED is een afkorting voor Organic light emitting diode. In dit soort schermen heeft elke individuele pixel zijn eigen licht. Het maakt dus geen gebruik van een backlight, zoals een LCD scherm wel doet.
Hierdoor is een OLED veel dunner en flexibeler. Dit wil niet zeggen dat deze duurzamer zijn. Het refurbishen van deze schermen is veel delicater en er kan veel misgaan.
Wat zijn de voordelen van een OLED scherm?
Doordat elke pixel in dit type display gebruik maakt van zijn eigen schijnt, kan dit licht bv ook uitblijven als deze pixel niet gebruikt wordt. Wat zijn de voordelen hiervan ? Het is veel energie-efficienter én de kleuren komen beter overeen met de realiteit.
Hoe is een OLED display opgebouwd?

1. Glas
De eerste llaag die we tegen komen is natuurlijk het glas paneel. Deze is er om stevigheid te bieden aan het scherm. Ook zorgt het ervoor dat we makkelijk onze touch commando’s kunnen doorgeven op het scherm.
2. Touch screen + Polarizer
Dit zorgt voor het opnemen van de touch commando’s. De polarizer zorgt ervoor dat we het beeld kunnen waarnemen met onze blote ogen. Zonder de polarizer zouden we geen realistisch beeld zien/ enkel wit licht zien.
3. OLED paneel
Deze bevat de individuele pixels. De processor geeft het beeld dat weergegeven moet worden door aan dit gedeelte van de display.
4. Metalen plaat
Deze zorgt wederom voor bescherming en stevigheid.
5. 3D touch
De 3D touch zorgt voor de registratie van de hardheid van uw touch. Indien uw harder begint te duwen, zal dit opgenomen worden door dit gedeelte.
6. Het frame
Door de ‘bezel’ kan het scherm vastgemaakt worden aan het andere gedeelte van de iPhone.
Waarom is Apple niet sneller overgestapt naar deze technologie?
Ondanks de duidelijke voordelen dat deze displays hebben, is Apple slechts recent overgestapt naar deze technologie. Waarom ?
LCD’s zijn heel makkelijk en goedkoop om te maken. Deze kan Apple zelf fabriceren. Hierdoor zijn de herstellingen ook wat goedkoper voor hun. OLED zijn veel duurder en worden niet door Apple zelf gemaakt.
Vragen over dit onderwerp ? Of zou u graag uw iPhone/smartphone/ Apple Watch willen laten vervangen bij ons? Laat het ons dan zeker weten via chat, mail of over de telefoon!