De verschillende lagen van een iPhone LCD scherm

Inhoudstabel

lagen van een iphone lcd
Uit welke verschillende lagen bestaat een iPhone LCD scherm? Onder het glas van uw scherm zitten er verschillende lagen. Lees het hier!

Deel deze post

Om iPhone schermen te herstellen is het belangrijk dat je weet hoe een scherm is opgebouwd. Zeker indien u en de markt van scherm refurbishing bent zijn de verschillende lagen van een iPhone LCD scherm belangrijk. In dit artikel overlopen we hoe een iPhone scherm met de LCD techniek is opgebouwd.

Verschillende lagen van een iPhone LCD scherm

Waarvoor staat LCD ?

De afkorting LCD staat voor Liquid Crystal Display, oftewel vloeibare kristallen beeldscherm. De lcd-cel bestaat uit twee glasplaten die met een fotolithografieproces voorzien zijn van elektroden van ITO (indium-tinoxide). Daartussenin zit een laagje vloeibaar kristal (LC).

Welke iPhone modellen maken gebruik van deze soort displays?

Tot op de dag van vandaag zijn er miljoenen iPhone schermen die gebruik maken van een LCD scherm. Vanaf het begin tot de iPhone 8 maakten alle schermen gebruik van de LCD techniek. Vanaf de iPhone X tot de iPhone 11  hadden enkel de goedkopere modellen van de iPhones een liquid Crystal display. IPhone 12 en hoger maken allemaal gebruik van een OLED scherm, dit is een iets betere scherm technologie.

Uit welke lagen is een LCD scherm van een iPhone opgebouwd?

Het glas + frame

De bovenste laag is natuurlijk het glas samen met het frame om in de iPhone vastgezet te worden. Deze zorgt voor bescherming van de lagen die eronder liggen én dat we als consument makkelijker commando’s op het scherm kunnen geven.

Het glas en frame van een iphone scherm
Het glas + frame van een iPhone

De Polarizer

Het glas is aan de volgende laag vastgemaakt via speciale lijm: OCA. Wanneer men het glas verwijderd komt men op de volgende laag uit : de polarizer. De polarizer zorgt ervoor dat je het beeld kan zien. Zonder de polarizer zou het beeld van uw scherm altijd wit blijven. Je zou dus bij het opstarten bijvoorbeeld het iconische Apple logo niet zien verschijnen.

de polarizer van een iphone scherm
De polarizer laag van een iPhone

Het LCD scherm

De laag onder polarizer is de lcd zelf. Deze zorgt ervoor dat er beeld op uw scherm(niet zichtbaar met het blote oog, hier is de polarizer voor nodig) komt en dat de touch commando’s doorkomen.

Backlight

De laatste laag is de backlight. De enige functie van het backlight is fel licht door de bovenliggende lagen te sturen. Deze is van levensbelang voor het scherm. Zonder backlight zou uw scherm zwart blijven.

Backlight iPhone scherm
backlight iPhone scherm

Conclusie

Uit hoeveel verschillende lagen bestaat een iPhone scherm nu ? Een scherm van een iPhone is opgebouwd meerdere lagen. Ruw geteld kunnen we dus stellen 4 lagen. Elke laag van deze display is dus van groot belang voor de iPhone.

Vragen over dit onderwerp ? Of zou u graag uw iPhone/smartphone/ Apple Watch willen laten vervangen bij ons? Laat het ons dan zeker weten via chat, mail of over de telefoon!

Vraag uw scherm herstelling aan bij Fair-repair

U krijgt vrijblijvend informatie

Meer artikels van Fair-repair

iPhone gebarsten, wat nu?
Tips & tricks

Mijn iPhone scherm is kapot, wat nu?

Een van de ergste dingen die met je iPhone kan gebeuren, is dat het scherm kapot gaat. Of het nu gaat om een gebarsten scherm,