Apple Watch SE 2020 vs Apple Watch SE 2022: welke is de beste keuze?

Auteur

Fair-Repair

Publicatiedatum

Schermherstelling nodig?

Bij Fair-Repair bieden we kwaliteitsvolle herstellingen tegen competitieve prijzen aan.

BlogReviews, Tips & tricks
Verschil apple watch SE 2020 en SE 2022

De Apple Watch SE is een populaire smartwatch voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en moderne Apple Watch. De SE biedt de belangrijkste functies van de Apple Watch, zoals een groot scherm, een hartslagmeter, een hoogtemeter en een gps. Maar sinds eind 2022 is er een nieuwe versie van de Apple Watch SE op de markt, die een aantal verbeteringen heeft ten opzichte van de eerste generatie uit 2020. Is het de moeite waard om te upgraden naar de Apple Watch SE 2022, of kun je beter kiezen voor de goedkopere Apple Watch SE 2020? In dit artikel vergelijken we de twee modellen op basis van hun zichtbare en hardware verschillen.

Zichtbare verschillen: design en kleuren

De Apple Watch SE 2020 en de Apple Watch SE 2022 hebben allebei hetzelfde schermformaat en dezelfde resolutie. Ze zijn verkrijgbaar in twee maten: 40 mm en 44 mm. Het scherm is een Retina LTPO OLED-display, dat helder en energiezuinig is. Het scherm heeft afgeronde hoeken en vult bijna de hele voorkant van de horlogekast.

De horlogekast zelf is gemaakt van aluminium en heeft een waterbestendigheid tot 50 meter. Je kunt dus zwemmen met je Apple Watch SE, maar niet duiken of watersporten. De horlogekast heeft aan de rechterkant een digitale kroon en een knop, waarmee je het scherm kunt bedienen en toegang hebt tot je apps en contacten. Aan de linkerkant zit een luidspreker en een microfoon.

Het ander verschil tussen de Apple Watch SE 2020 en de Apple Watch SE 2022 zit in de kleuren van de horlogekast. De Apple Watch SE 2020 is verkrijgbaar in drie kleuren: spacegrijs, goud en zilver. De Apple Watch SE 2022 heeft echter nieuwe kleuren gekregen: middernacht, sterrenlicht en zilver. De nieuwe kleuren zijn donkerder en warmer dan de oude kleuren, waardoor ze beter passen bij de nieuwe iPhone 13-serie.

De makkelijkste manier om het verschil tussen een Apple watch SE 2020 of een Apple watch SE 2022 te herkennen, is door naar de achterkant te kijken. De SE 2020 heeft een glossy finish, terwijl de SE 2022 een eerder matte finish heeft. Dit kan u hieronder zien op de foto :

Apple watch se 2022 achterkant
Apple watch SE 2022
Apple watch se 2020 achterkant
Apple watch SE 2020

Hardware verschillen: chip, crashdetectie

FunctieApple Watch SE (2022)Apple Watch SE (2020)
ChipS8S5
SensorenValdetectiesensor, hartslagsensor met ECGAlleen hartslagsensor
Gewicht26,4-30,4 gram30,5-30,7 gram
KleurStarlight, MidnightSpace Gray, Silver, Gold
SoftwarewatchOS 9watchOS 8

De zichtbare verschillen tussen de Apple Watch SE 2020 en de Apple Watch SE 2022 zijn misschien niet zo groot, maar de hardware verschillen zijn dat wel. De belangrijkste hardware verbetering zit in de chip die in de smartwatch zit. De chip bepaalt hoe snel en soepel je smartwatch werkt, hoe lang je batterij meegaat en welke functies je kunt gebruiken.

De Apple Watch SE 2020 heeft een S5-chip, die identiek is aan die van de Apple Watch Series 5 uit 2019. De S5-chip is een 64-bit dual-core processor, die al snel en krachtig is voor een smartwatch. De S5-chip ondersteunt ook functies zoals always-on display, valdetectie, kompas en ruisonderdrukking.

De Apple Watch SE 2022 heeft echter een S8-chip, die gebaseerd is op die van de Apple Watch Series 8 uit 2022. De S8-chip is ook een 64-bit dual-core processor, maar dan zo’n 20% sneller dan de S5-chip. Dit betekent dat je apps sneller laden, je minder vertragingen hebt en je smartwatch langer meegaat. De S8-chip ondersteunt ook alle functies die de S5-chip ondersteunt, plus een nieuwe functie: crashdetectie.

Crashdetectie is een functie die je Apple Watch SE 2022 automatisch laat bellen naar de hulpdiensten als je een ongeluk hebt gehad met je fiets, motor of auto. Je Apple Watch SE 2022 detecteert namelijk of je een harde klap hebt gehad, of je nog beweegt en of je nog reageert. Als je niet reageert, belt je Apple Watch SE 2022 naar het noodnummer van het land waar je bent, stuurt het je locatie door en speelt het een bericht af dat je een ongeluk hebt gehad. Dit kan je leven redden als je bewusteloos bent of niet in staat bent om zelf te bellen. De Apple Watch SE 2020 heeft deze functie niet, alleen valdetectie.

Conclusie

De Apple Watch SE is een uitstekende smartwatch voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een Apple Watch, maar wel willen genieten van de belangrijkste functies. De vraag is echter: welke generatie moet je kiezen? De Apple Watch SE 2020 of de Apple Watch SE 2022?

Het antwoord hangt af van je budget en je wensen. Als je graag de snelste en meest toekomstbestendige Apple Watch SE wilt hebben, met een nieuwe kleur en een extra veiligheidsfunctie, dan is de Apple Watch SE 2022 de beste keuze voor jou.

Als je echter tevreden bent met een iets oudere en iets langzamere Apple Watch SE, die nog steeds prima werkt en alle basisfuncties heeft, dan kun je beter kiezen voor de Apple Watch SE 2020. Je kunt dan profiteren van lagere prijzen bij sommige